Hoppa till innehåll

Foto: Kerstin Söderberg

Bidrag till stängsel

Perioden 2022 till 2024 beviljades 14 ansökningar om stängslingsbidrag och det resulterade i 1,2 mil nyuppförda stängsel och 43 hektar inhägnad mark på Gräsön.

För att få stängslingsbidrag behöver du åta dig att hålla den stängslade marken betad under en femårsperiod. Inträffar något som gör att det trots allt inte går, får du betala tillbaka 1/5 av bidraget per missat år. Exempel: klarar du bara att upprätthålla betet under två år får du betala tillbaka 3/5 av bidraget. Hur överenskommelsen om stängselbidrag ser ut kan du se i detta avtalsexempel.

Även du som har mark, men saknar egna djur, har möjlighet att söka stängslingsbidrag. Det förutsätter att du kan hitta en djurägare som vill låta sina djur beta på din mark.

Gräsöfonden kan hjälpa till med att koppla ihop djurägare och markägare på Gräsön. Vi har också tagit fram ett förslag till avtal mellan djurägare och markägare som i så fall kan användas. Observera att förslaget ska ses som ett exempel där parterna kan välja att lägga till eller stryka avtalsvillkor. Stiftelsen Gräsöfonden friskriver sig från allt ansvar vid användning av avtalstexten, i delar, eller i sin helhet.

Andra parter, exempelvis Lantbrukarnas Riksförbund och Agria har också förslag till avtal för upplåtelse av bete/fodervärdskap för hästar. Här hittar du LRF:S förslag till betesavtal. Här hittar du Agrias förslag till fodervärdsavtal.
Där Stiftelsen Gräsöfonden beviljat stängselbidrag hittar du en informationsskylt som ser ut så här:

Screenshot

Bidrag till naturvårdande insatser

Perioden 2022 till 2024 beviljades fyra ansökningar om bidrag till naturvårdande insatser.

Exempel på insatser är att röja undan sly eller annan växtlighet som begränsar livsutrymmet för träd, buskar och växtarter som utvecklats i, och är beroende av att marken hävdas. Det kan vara hamlade träd, gamla grova träd med vida kronor, stora enar eller förekomst av andra växt- eller djurarter som trivs på öppen mark och gynnas av bete eller slåtter.

För att återuppta hävden av gamla kulturmarker kan det krävas andra åtgärder än stängsling eller röjning. Har du goda idéer på åtgärder som kan bidra till att Gräsöns natur- och kulturvärden bibehålls eller utvecklas är du mycket välkommen att beskriva vad och hur i ett mail till Gräsöfonden (grasofonden(ata)gmail.com).

Här hittar du ett exempel på avtal om naturvårdande skötsel. Det du får bidrag för måste upprätthållas i fem år. Inträffar något som gör att det trots allt inte går får du betala tillbaka 1/5 av bidraget per missat år.

Foto: Camilla Andersson.

Lån av GPS-halsband

Ett GPS-halsband innehåller en spårsändare som gör det möjligt att följa hur djuret som bär halsbandet rör sig i landskapet.

Det går att följa djuret via en mobilapp som visar djurets position på en karta (se bild i toppen av den här sidan). Tanken är att halsbanden ska underlätta den dagliga tillsynen av djur som går i stora beteshagar eller på öar i skärgården.

Ett GPS-halsband kostar runt 3 000 kronor i inköp och därefter cirka 500 kr per år i licensavgift. Den som lånar halsbandet får ha det gratis första året då Gräsöfonden också ger tekniskt stöd och support. Från år två betalar låntagaren själv licensavgiften och efter fem år blir låntagaren ägare till halsbandet.

Ko med GPS-halsband. Foto: Kerstin Söderberg

Bidrag till kompetensutveckling

Perioden 2022 till 2024 beviljades 14 olika aktiviteter med syfte att stärka och utveckla kunskap med relevans för möjligheterna att upprätthålla Gräsöns natur- och kulturvärden. Några exempel:

  • Två kvällsträffar om SAM-ansökan – en form av ansökan som kan omfatta flera olika jordbruksstöd från Jordbruksverket.
  • Två temadagar om ullförädling
  • En tredagarskurs om djurtillsyn
  • En heldagskurs om konsten att bevara ängslador.
  • Exkursioner till Örskär och Lönnholmen med guider som berättade om dessa områdens natur- och kulturvärden.
  • Två kurser i konsten att bygga gärdesgård.

Individuell kompetensutveckling, bland annat en kurs i timmerlagning och en kurs om barfota-verkning av häst fick också stöd av Gräsöfonden. Bidrag kan ges för hela eller en del av kostnaderna, med maximalt 4000 kr per person och tillfälle.

Foto: Magnus Rignell, Naturgruppen